Správný sed

Je Vaší pracovní polohou sed? Díky tomu Vás bolí záda, krk, hlava, zápěstí a vlastníte tenisové a golfové lokty? Není divu, tahle kancelářská poloha je mechanicky nejtěžší pozice pro páteř. A přitom stačí málo, aby se zátěž významně snížila. Je to hra o centimetry. Ta hra se jmenuje ergonomie a zabývá se nastavením pracovní polohy tak, aby došlo ke snížení zátěže na klouby, meziobratlové ploténky a snížení napětí svalů. Nechte se poučit a nedovolte, aby bolest snižovala Vaši koncentraci, výkon a hlavně kvalitu Vašeho života. 

Jak v praxi vypadá správný sed

  1. Pravidlo pravých úhlů - máme je hned tři - lokty, kyčle, kolena. Můžou svírat i větší úhel 90 - 120 stupňů.

  2. Zabezpečte podpěru bederní páteře, aby se dolní páteř udržovala v lehkém prohnutí. Použijte váleček, overball, stočený ručník. 

  3. Stůl a židle -  důležitá je správná výška. Nad nízko postavenou deskou se uživatel nepřirozeně hrbí, u výše postavených stolů dochází k nadměrnému namáhání krční svalů a ramen. Lokty mají být uloženy na stole v úhlu 90 - 120 stupňů na dostatečně velké ploše, aby při psaní mohly být položeny na stole, tedy nikoliv na hraně stolu. Židle má být s nastavitelnou výškou, chodidla položeny celou ploskou na podložce, pokud by visely volně, vznikl by nežádoucí tlak na stehna a do nohou by dostatečně neproudila krev. To by mimo jiné mohlo mít za následek vznik křečových žil. Pokud nemůžete vhodně upravit výšku židle nebo stolu, dopřejte si pod nohy vhodnou podložku. 

  4. Monitor, klávesnice, myš - monitor by měl být umístněný přibližně 50 - 70 cm od očí, horní okraj obrazovky by měl být ve výšce očí. Důraz klademe i na správné nastavení jasu a kontrastu, aby Vás z monitoru zbytečně nebolely oči. Ke klávesnici a myši je vhodné použít kvalitní podložky, které podepřou předloktí a výrazně snižují svalovou zátěž.

  5. I ten nejlépe nastavený sed je pořád jenom sed, je nutno se pohybovat. Rychlá pomoc na protažení a uvolnění je poskytnout protipohyb nejvíce preferovanému pohybu. Pro zápěstí je to tzv. dorziflexe - protažení zápěstí směrem ke hřbetu ruky, pro krční páteř zásun a záklon. Každé 2 hodiny se postavte a dopřejte dolní páteři 10 hlubokých záklonů a projděte se. 

  6. Sportujte, pohybový aparát byl stvořen na pohyb a v pohybu nejlépe funguje. Svaly se potřebují denně natáhnout, aby se nezkracovaly, potřebují se napínat, aby neoslabovaly. Za to Vás odmění endorfiny - hormony štěstí, které se při tom vyplavují. Srdce se potřebuje denně roztlouct námahou (nejen stresem), abyste si udrželi kondici. Pokud nemáte čas na sport při všech povinnostech, které teď máte, tak Vás musím předem upozornit, že si později budete muset najít mnohem víc času (a peněz) na řešení Vašich zdravotních problémů.  Ze široké nabídky pohybových aktivit je nutno si vybrat to, co Vás bude bavit. Bolest zad sice neohrožuje život, ale dokáže ho pěkně znepříjemnit, až doslova znehodnotit.