FYZIOTERAPIE U DYSFUNKCE PÁNEVNÍHO DNA A INKONTINENCE

Stresová inkontinence trápí mnoho žen i mužů. Jedná se o nedobrovolný únik moči spojený s námahou jako kašel, kýchání, smích nebo vykonávání těžké fyzické práce jako zvedání břemen. Těžší stupeň inkontinence se projevuje i během obyčejné chůze. Problém je způsoben především neschopností svalů pánevního dna stáhnout se dostatečně rychle a silně. I když problém neohrožuje život člověka, výrazně však zasahuje do jeho kvality. Přitom řešení problematiky ve většině případů není výrazně náročné ani bolestivé a v rukou odborníka - fyzioterapeutky specialistky i velice efektivní. Věnujte tedy svému pánevnímu dnu stejnou pozornost jako jiným svalům a zbavte se inkontinence natrvalo.


Jak terapie probíhá


Základním vyšetřením je diagnostika per vaginam, při němž se hodnotí funkce pánevního dna přes pochvu na základě povelů. Hodnotí se síla, výdrž, schopnost opakování kontrakce, rychlost, relaxace, stresové manévry. Výsledky se pak zapisují do speciálního protokolu, následně se navrhuje terapeutický program a doporučení terapeutických pomůcek. Prvním krokem, který se musíte naučit, je svaly pánevního dna především vnímat. Hlavní náplní Fyzioterapie pánevního dna je posilování svěračů, dále synkinetický přístup - využití volné kontrakce velkých svalových skupin upínajících se v blízkosti svalů pánevního dna. Důležitou součástí léčby je i změna životního stylu a to zejména redukce váhy pod BMI 30, změna pracovní náplně - odstranění negativního vlivu těžké fyzické práce spojené především se zvedáním těžkých břemen a léčba chronické obstipace (zácpy).

Úvodní terapie trvá hodinu. Poté klientka přichází na půlhodinovou kontrolu.


Jak dlouho se léčí inkontinence?


Obvykle stačí 2-3 návštěvy. Při první návštěvě se odebere anamnéze, vyšetření, protokol, dotazník, edukace, doporučení pomůcek, nácvik funkce, ADL.

Druhá návštěva přibližně po 6-8 týdnech. Kontrolní vyšetření, nácvik kondice, změna pomůcky v případě potřeby.

Třetí návštěva po 8-24 týdnech.

Délka léčby hodně záleží na klientce, poctivým každodenním cvičením a dodržováním životního stylu se můžete problému zbavit do dvou až šest měsíců. Denní cvičení trvá 5 až 30 minut, záleží aký je stupeň inkontinence.


Jaké pomůcky používáme?


Možností je více. Při nulové svalové síle se používá elektrická stimulace. Ambulance je vybavena elektrostimulačním přístrojem Pericalm. Pro funkční trénink jsou používany edukátory, které pomáhají uvědomit si kontrakce, tedy vtažení pánevních svalů dovnitř až po nácvik relaxace. Pro kondiční trénink se využívají vaginální závaží.


Pánevní dno je tvořeno svaly a oslabený nebo zraněný sval lze léčit tak, jako každý jiný sval na našem těle. Pánevnímu dnů by jsme měli věnovat zvláštní pozornost, protože dysfunkce těchto svalů výrazně zasahuje do našeho každodenního života, pohody a spokojenosti. Proto nečekejte a přijďte se poradit hned jak si poprvé všimnete, že něco není v pořádku.