SM systém

Co znamená záhadná zkratka SM? Ne, není to sado - maso, jak tomu vtipně s oblibou říkají naši pacienti, ale S znamená stabilizace a M mobilizace. Jedná se tedy o “Stabilizační a Mobilizační systém”. Protože naše páteř musí být dostatečně pevná - stabilní a zároveň ohebná - mobilní, aby mohla plnit svoji funkci.

 

U většiny cviků najdete tendenci páteř vyrovnat do střední linie a protáhnout směrem vzhůru. Tím se odlehčuje tlak na meziobratlové ploténky a klouby a umožňuje se jejich výživa, regenerace a léčba. To, co páteř vyrovnává a protahuje vzhůru, jsou spirální svalová zřetězení, která pohyb stabilizují.

Cvičí se s elastickým lanem, které umožňuje rozsáhlý pohyb končetin proti malé, postupně rostoucí síle, která aktivuje stabilizační svalové spirály. Cvičení s elastickým lanem umožňuje svaly posilovat a zároveň protahovat.

Oprava chyby pohybového aparátu musí obsahovat vždy 3 komponenty: protažení svalů zkrácených, posílení svalů oslabených a zapracování nové situace do řídícího programu mozku.

Metoda se využívá u pacientů s bolestmi páteře v bederní, hrudní i krční oblasti, u pacientů s výhřezem  ploténky a u skolióz. Cvičení má také velký význam u prevence a léčby poruch velkých kloubů - kloub kyčelní, kolenní a ramenní, klouby nohou a klenby nožní. Tuto metodu využívá i mnoho vrcholových sportovců jako kondiční trénink, s cílem zlepšit sportovní výkon a předejít přetížení a degeneraci páteře a velkých kloubů při sportu. Toto cvičení může prokázat dobrou službu i těhotným ženám. Pomáhá totiž posilovat břišní, hýžďové svaly i svaly pánevního dna. Pokud chcete mít pevnou postavu, SM systém je dobrou volbou.

SM systém disponuje spoustou cviků, jeho základem je 11 základních a 120 pokročilých.

Autor: Bc. Andrea Mikletičová, Cert. MDT