Co je McKenzie metoda

Princip metodiky

McKenzie koncept, nazývaný také mechanická diagnostika a terapie, je jednou z konzervativních možností léčby pacientů s hernií disku a jiných vertebrogenních algických syndromů a je jednou z nejsledovanějších metod za posledních 20 let.
Metodu vypracoval Robin McKenzie, který je mezinárodně uznávanou autoritou v diagnostice a léčbě bolestí páteře.

 

Princip metodiky se zakládá na mechanismu produkce a eliminace bolesti v přímé souvislosti s pohybem nebo polohou daného pohybového segmentu nebo celého těla. Kromě odstranění bolesti dochází i k získání plného rozsahu pohyblivosti všemi směry. Důležitou součástí metodiky je i edukace pacienta o příčině a vzniku potíží, o cvičení, o správných pohybových stereotypech a prevenci. Při této metodice je nutný aktivní přístup pacienta. Výborné na této metodice je, že pacient se stane nezávislým na terapeutovi poznáním, co který cvik ovlivňuje a dokáže hned adekvátně zareagovat, pokud se znovu objeví vertebrogenní potíže. Léčba je pacientovi srozumitelná svou jednoduchostí, opakováním jednoho až dvou cviků v pravidelných intervalech.

 

McKenzie rozlišuje tři syndromy: Derangement, Dysfunkční a Posturální syndrom. Léčebný postup při každém z nich je odlišný, a je důležitá diagnostika, která obsahuje důslednou anamnézu a mechanodiagnostické testy. Anamnéza obsahuje údaje o typu příznaků, lokalizaci, délce trvání, mechanismu vzniku, které pohyby zmírňují symptomy a které naopak zhoršují, zda jde o první postižení nebo naopak o recidivu. Všechny tyto údaje jsou důležité pro stanovení správné diagnózy a následně léčby. Při testování sledujeme rozvíjení páteře, případně vychýlení ze správného směru, sledujeme rozsah pohybu, kvalitu pohybu, zvýšení nebo snížení lokální bolesti v souvislosti s pohybem, děláme speciální pohybové testy. Nezbytné ze strany terapeuta je znát spinální biomechaniku, kineziologii a pohybové mechanodiagnostické testy.

 

Predisponující faktory
McKenzie popisuje dva nepříznivé životní faktory ovlivňující bolest páteře.
1) Špatný sed, který způsobuje flexi v bederní páteři a je srovnatelný s ochablým stojem. Čím více se prohlubuje kyfóza, tím více je interdiskální tlak větší. Ochablý sed přetěžuje zadní ligamentózní aparát v jeho krajní poloze.
2) Četnost flexe - od ranního vstávání po večerní ulehnutí jsme převážně ve flekční poloze a to i při běžných denních aktivitách.


Z toho vyplývá, že určitý pohyb nebo poloha přímo ovlivňuje bolest páteře.

Tyto 2 predispoziční faktory vedou společně ke ztrátě extenze.
Klinický význam únavy tkáně z přetížení má za následek poškození tkáně, aniž by předcházel zřejmý úraz.

 

Biomechanika

Páteř má svoje zakřivení, v nichž nejlépe dokáže odpružit zátěž.
Meziobratlová ploténka má vazivový obal, který obklopuje nestlačitelný obsah - nukleus pulposus neboli jádro ploténky. Nukleus rozkládá rovnoměrně tlak a má hydrostatické vlastnosti. Předklon způsobuje posun jádra dozadu. Při záklonu je to opačně. Co se týče interdiskálních tlaků, při plném předklonu vzrůstá tlak uvnitř ploténky až o 80%. Směrem nahoru nejsou tlaky tak enormní. Nesprávné zakřivení páteře (ochablý sed) vede k nesymetrické zátěži intervertebrálních segmentů a k decentralizaci nuklea. Toto momentum hraje důležitou roli v patogenezi onemocnění meziobratlové ploténky a tyto poznatky využíváme i při léčbě. Během noci, v odlehčení, dochází díky osmolytickému tlaku proteoglykanů k absorpci vody, zatěžování během dne vede naopak k vytlačování vody z disku.
Je vhodné zrušit nadměrné flekční (předklonové) aktivity během prvních 2-3 hodin ráno, protože disk je pod zvýšeným tlakem kvůli noční resorbci tekutiny.

 

Terapie

Terapeutické procedury jsou jednoduché, nespecifické, ovlivňují více sousedních segmentů. Pohyb nalezený při vyšetření, který odstraňuje, snižuje nebo centralizuje příznaky a současně zlepšuje objektivní pohybový nález, je použit ve strategii léčby. Pacient je polohován nebo cvičí jeden až dva cviky, obvykle v sériích 5-15 opakování, několikrát denně v pravidelných intervalech (po 2-3 hodinách). Pohyby při cvičení se dělají v maximálním možném rozsahu, v konstantním rytmu a po každém pohybu následuje krátká jednosekundová pauza. Bolest může být redukována různými způsoby: zmírňuje se intenzita, sníží se frekvence výskytu, dojde k centralizaci.

 

Závěr

Zdravá ploténka dokáže odpružit opravdu velkou zátěž a nepraská. Přesto incidence výhřezu ploténky je v poslední době téměř epidemická. Je to tím, že nesprávně používáme náš pohybový aparát. Mechanicky nejtěžší poloha pro páteř je již zmíněný ochablý sed a předklon. Pohybový aparát je dimenzován na pohyb, a právě správný pohyb je při jeho léčbě využíván jako lék.

Na závěr se s vámi rozloučím citací od Jorgen Jevne, 2016:
„V éře fyzické nečinnosti zoufale potřebujeme pohyb. Nepotřebujeme drahé cvičební stroje anebo speciální boty. Potřebujeme příjemný a jednoduchý pohyb.“

Autor:
Bc. Andrea Mikletičová, Cert. MDT
Eva Nováková, Dipl. MDT, McKenzie institut ČR